Blog: IJSBAD
Menu

De kunst van het zitten, deel 2

Ik zal niet beweren dat ik de afgelopen weken geen tijd heb gehad om te zitten maar druk was het wel. En wat mij dan altijd opvalt, is dat in drukke tijden, de dingen die goed voor een mens zijn, er vaak als eerste bij inschieten.
Of het nu de anderhalf tot twee liter water per dag drinken is, een stukje fruit eten, de oefeningen doen die goed voor je zijn in geval van blessures, tot aan rechter op in je stoel zitten. In rap tempo, verdwijnen ze één voor één uit je dagelijkse ritme.
Juist dat wat goed is, wat helpt en energie geeft; over het algemeen bezuinigen we daar als eerste op waardoor we uiteindelijk weer uitkomen op dat nulpunt van te druk en vermoeid zijn en hangende over ons bureau -met de laatste niet teruggehaalde Snicker in de hand- beseffen dat we weer helemaal opnieuw moeten beginnen.
Niet dat een banaan pellen en eten nu zo heel veel moeite kost, of dat -tijdens het tandenpoetsen- op één been staan meer tijd vraagt dan poetsen op twee benen. Je hoofd is gewoon zo druk met het druk zijn, dat het lijkt of je die dingen er niet bij kunt hebben. Om van sportschool of zelf gekookte maaltijden nog maar niet eens te spreken.
Maar wie wat beter zit, zorgt er echter automatisch voor dat je beter kunt blijven ademhalen. Dat scheelt al heel veel in de energiehuishouding. En wie van beter zitten een gewoonte weet te maken in plaats van iets waar je op moet letten, heeft in ieder geval één goed ding in zijn systeem waar dagelijks uit te putten valt.
Dus kom iets meer op het uiteinde van je stoel zitten en zet beide voeten op de grond, heupbreedte uit elkaar, knieën parallel. Breng het bovenlichaam terug boven de zitbotten en trek je staartbeen iets in. Beweeg je navel wat naar de rugzijde van het lichaam en een tikje omhoog, richting je middenrif. Handhaaf echter wel de natuurlijke vorm van de ruggengraat. Neem je hoofd een stukje terug en laat de kin iets richting de borst wijzen. De handen rusten in de schoot. Adem gelijkmatig in en uit door de neus.
Je hoeft dat geen acht uur vol te houden -het kan best pittig zijn in eerste instantie- maar een paar keer per dag even actief zitten, kan al veel bijdragen aan het verbeteren van je houding en het voorkomen of afnemen van rugklachten. Daarnaast zorgt het van tijd tot tijd bewust stilstaan bij je ademhaling ervoor dat je energieker en meer ontspannen blijft.
Misschien houd je dan zelfs wel genoeg over om eens DandasanaStafhouding, Staff pose (Stafhouding) thuis op de grond te doen.
Je kan beginnen met je rug en achterhoofd tegen de muur en de benen naar voren gestrekt. Bovenbenen tegen elkaar, voeten tegen elkaar, tenen omhoog naar het plafond. Als er teveel spanning op de hamstrings komt te staan, ga dan wat hoger zitten. Op een telefoonboek of deken.
Een muur is nogal recht en dat kan gek voelen waardoor je de neiging krijgt de billen wat naar achteren te bewegen en je de onderrug holler maakt dan deze is. Maar het is de bedoeling dat je het bovenlichaam recht boven de zitbotten weet te krijgen. Neem dus het staartbeen een stukje in en vul de onderrug wat uit naar de muur maar niet voorbij de natuurlijke holling van de ruggengraat! Tussen muur en onderrug blijft ruimte.
Strek de hielen bij je vandaan, verleng de achterzijde van de benen, mede door de huid van de benen aan de voorzijde omhoog richting de liezen te bewegen.
Als je eenmaal een gevoel van ‘recht’ hebt gekregen, kan je Dandasana ook in de vrije ruimte doen. Je kunt de handen licht duwend in de grond, naast de heupen neerzetten om de ruggengraat te helpen verlengen. We zitten echter anatomisch niet allemaal dusdanig in elkaar dat de armen altijd even lang zijn als het bovenlichaam. De één zal dus de handen op de vingertoppen moeten laten rusten, een ander zal ze iets meer naar achter of opzij moeten plaatsen. Bij sommige blijven ze gebogen.
Blijf 20 tot 30 seconden in deze houding en adem gelijkmatig in en uit door de neus. Neem vervolgens je oorspronkelijke positie weer in en realiseer je dat je alleen maar even van de bank af hoeft te glijden om goed bezig te zijn. Maar ja, zelfs dat kan af en toe teveel moeite zijn, daar weet ik alles van.

Meer lezen?

IJSBAD
Doe eens gek, doe eens KantoorYoga Thuis
kop neer
Het lichaam weet het wel
Sta eens stil bij je skelet
Mijmeringen en ambities
Doe eens gek, doe eens Yin... Een uurtje intensief niks doen
De eerste maandag van de maand
Dandasana, de kunst van het zitten
De kunst van het staan, deel 2