Blog: IJSBAD
Menu

Tadasana, de kunst van het staan

Vaak is het beginnen van een nieuwe maand een aanleiding tot een voornemen. Niet zo sterk als het beginnen van een nieuw jaar natuurlijk maar wij mensen stellen nu eenmaal graag dingen uit tot een zogenaamd beter moment. Volgende week ga ik minder snoepen, maandag begin ik met hardlopen, vanaf morgen ….
De eerste van de maand is er ook zo één.
Even wachten met het beginnen of laten van bepaalde dingen is niet per se erg. Soms kan het juist heel goed werken als je eerst wat aan geestelijke voorbereiding doet. Je hoofd vast klaarmaakt voor de te komen verandering. Dus uitstel hoeft niet te leiden naar afstel maar als het juiste moment dan is aangebroken, is het wel belangrijk er helemaal voor te gaan. Dus geen excuses meer toe te laten waarom je er nog een weekje bij zou kunnen snoepen, niet wachten tot dinsdag al regent het pijpenstelen.
Een ander aspect is natuurlijk het dan vol te houden. Dat kan ook nog wel eens de nodige voeten in de aarde hebben. Tadasana, staan als een berg, kan daarbij helpen.
Veel mensen schenken weinig aandacht aan de juiste wijze van staan. Ze laten het gehele lichaamsgewicht op één been rusten, draaien een been zijwaarts, staan teveel op de hielen of hangen in de buitenkanten van de voeten.
De voeten zijn relatief gezien al zo’n klein oppervlak om op te staan. Wie ze niet in zijn geheel benut, creëert gemakkelijk spanning in het lichaam, rond de wervelkolom of in de heupen en kan zich daardoor eerder vermoeid voelen waardoor we als gevolg ook niet meer erg helder denken.
We voelen ons zwaarder, het leven wordt zwaarder. Maar wie juist staat, krijgt een licht gevoel in het lichaam en maakt de geest alerter.
Onze taal zit trouwens vol met uitspraken en gezegden die het nut van Tadasana aangeven; Stevig in je schoenen staan, De rug rechten, Dat staat als een huis, Daarmee staat of valt het, Zich staande houden, Ruggengraat hebben etc.
Dus leg je telefoon weg en kom overeind. (Overigens ook een best aardig voornemen, wat minder op de mobiel.)
Zet de voeten zorgvuldig naast elkaar, tegen elkaar aan of binnen heupbreedte (voor wie de rug gevoelig is, in het tweede of derde trimester van een zwangerschap zit, of als je jezelf iets meer ruimte wilt geven). Zorg in dat geval dat ze parallel staan, voor je gevoel staan je hielen dan iets naar buiten.
Verdeel het gewicht dusdanig dat het zich over de gehele voetzool kan verspreiden, vaak moet je het lichaam een stukje terugnemen.
Beweeg de voorkant van de benen in de achterkant maar breng tegelijkertijd de knieschijven en de huid van de benen omhoog.
Kom goed van de voeten vandaan, beweeg je schaambot naar je navel, je navel naar je middenrif en je borstbeen naar je kin.
Schouders gaan iets naar achteren, schouderbladen zakken in de rug. Zitbotten richting de hielen bewegen, staartbeen innemen, hielen stevig de mat in.
Bekken en borstkas in lijn houden. Dus geen holle onderrug, geen uitgeduwde borstkas.
Je kunt de armen langs het lichaam naar beneden weg strekken (valt minder op in een supermarkt) of omhoog brengen, in beide gevallen goed de pinken weg strekken.
Rustig in- en uitademen door de neus. Elke inademing brengt de voorkant van het lichaam omhoog, elke uitademing laat de achterkant van het lichaam zakken.
Sta als een berg. Rustig, kalm, stevig oprijzend uit de aarde. Wees standvastig.
Dus mocht je besloten hebben de snor deze maand te laten staan… Weet wat je te doen staat zodra het begint te kriebelen. Zo draag je trouwens ook bij aan je eigen welzijn in die contreien. Goed staan, zorgt voor een betere doorbloeding in het bekken.
Dat geldt natuurlijk ook vrouwen. Dus zelfs voor wie niets -nog geen koekje- wil laten staan, een goede houding is altijd een goed voornemen.

Meer lezen?

IJSBAD
Doe eens gek, doe eens KantoorYoga Thuis
kop neer
Het lichaam weet het wel
Sta eens stil bij je skelet
Mijmeringen en ambities
Doe eens gek, doe eens Yin... Een uurtje intensief niks doen
De kunst van het zitten, deel 2
De eerste maandag van de maand
Dandasana, de kunst van het zitten