Blog: IJSBAD
Menu

De kunst van het staan, deel 2

Zondag 6 september schreef ik het al; ‘Alleen Dirk kan ons nog redden!’
Tja, pas toen het te laat was, vroeg Danny of Dirk misschien een rol wilde vervullen voor Oranje, maar dan meer buiten het veld. Daar heeft Dirk natuurlijk voor bedankt. Je gaat je talent niet in laten zetten om de sfeer in de kleedkamer wat te verhogen. Sorry, mijnheer Blind, maar soms doe je er verstandig aan naar de yogajuf te luisteren.
In een les zie ik het ook wel eens gebeuren. Ik zeg A, mensen doen B.
Nu begrijp ik best dat sommige aanwijzingen lastig zijn, mijn groen is bovendien anders dan jouw groen. Dus als ik het heb over pinken weg strekken wanneer de armen boven het hoofd geheven zijn en de handpalmen naar elkaar gericht, hoort iemand misschien dat je de schouders naar de oren moet bewegen, want zo komen de pinken verder omhoog. Maar dat bedoel ik dus niet. De schouders blijven naar achteren, de schouderbladen blijven zakken in de rug, je verlengt alleen de buitenzijkanten van de armen. Maar ja, wat zijn precies de buitenzijkanten…
Een asana juist uitvoeren valt om de dooie dood niet mee. Bovendien, net op het moment dat je denkt de houding een beetje onder de knie te krijgen, ontstaat er vaak een nieuwe ruimte in het lichaam waardoor je weer als het ware van voren af aan kunt beginnen. De perfecte uitvoering bestaat daardoor eigenlijk niet.
Persoonlijk vind ik dat juist het leuke van yoga, het is nooit af, je bent nooit klaar. Elke keer dat je de mat opstapt, valt er wat nieuws te ontdekken. En de vijfde Hond met het hoofd naar benedenAdho Mukha Svanasana, Downward Facing Dog

Deze houding verdrijft vermoeidheid en brengt de verloren energie terug, sprinters worden sneller en lichtvoetiger. De enkels worden verstrekt en de benen ontwikkelen zich gelijkmatig. Buikspieren -met name de core stability groep- worden aangesproken en de hartslag vertraagt.
in die sessie is weer anders dan de eerste, tweede, derde en vierde. Vandaar dat het zo handig is dat er handvatten zijn om naar terug te keren. Maar ja, wat bedoelt de juf precies met goed wegkomen van de handen…
Zelf heb ik sommige aanwijzingen 7 jaar aan moeten horen voordat het kwartje viel. Het had ook niet eerder kunnen vallen omdat de benodigde ruimte in mijn lichaam voor specifiek dat kwartje en de beheersing van dat stuk van mijn lichaam nog niet daar waren. Ik ben er nooit moedeloos van geworden. Hoewel ik in het echte leven van snel houd, heb ik op de mat alle tijd voor mijzelf en voldoende geduld voor mijn (nog) niet-kunnen.
Eigenlijk vragen alle asana’s oefening, oefening, oefening maar van de één is dat duidelijker dat van de ander.
Een handstand in de vrije ruimte, daarvan snapt iedereen dat deze houding niet zomaar voor de meeste van ons is weggelegd. Tadasana daarentegen…Maar ik had het niet voor niets over de kunst van het staan.
Tadasana wordt ook wel Samasthiti genoemd. Maar waar Tadasana eigenlijk meer het fysieke gedeelte van de houding aangeeft, heeft Samasthiti het meer over aandacht; Het bestaan en de aanwezigheid van het gehele lichaam in één totale gewaarwording ervaren.
Simpeler gezegd; Geen losse onderdelen meer voelen, zoals voeten op de grond, een pluk haar in je oog, een heup die een beetje zeurt of een maag die knort.
Dat is iets wat je lastig kunt oefenen, meer iets wat zich onverwacht kan aandienen.
Zo’n staat van zijn kan zich overigens ook aandienen als je op de bus staat te wachten of in de rij voor de kassa, je hoeft er echt niet per se de mat voor op. Je hoeft er niet eens voor op twee voeten te staan, kan ook best scheef hangend in één heup met een telefoon in je hand. Een juist uitgelijnd lichaam maakt het alleen soms iets eenvoudiger; Als je schoenen niet knellen, vragen je voeten vanzelf minder aandacht, dat idee.
Nu kun je knellende schoenen uitdoen. Je lichaam is echter een gegeven. Tadasana kan helpen bewustwording te krijgen over de knelpunten in het lichaam en bijdragen aan het oplossen dan wel verlichten van deze knelpunten. Dan wordt het Samasthiti. Dat vraagt wel oefening, oefening, oefening en goed luisteren naar de aanwijzingen van de juf natuurlijk 😉

Meer lezen?

IJSBAD
Doe eens gek, doe eens KantoorYoga Thuis
kop neer
Het lichaam weet het wel
Sta eens stil bij je skelet
Mijmeringen en ambities
Doe eens gek, doe eens Yin... Een uurtje intensief niks doen
De kunst van het zitten, deel 2
De eerste maandag van de maand
Dandasana, de kunst van het zitten