Blog: IJSBAD
Menu

Vooruitziende blik…

Ik gaf al aan dat de verdediging een puntje kon zijn. Maar ja, als je het veld afgestuurd wordt, kan een Krijgershouding 3Virabhadrasana 3, Warrior 3

Bevordert kalmte, kracht en beweeglijkheid. Gelijkmatige ontwikkeling en versterking van beenspieren
natuurlijk ook niets meer voor je betekenen.
Ach, laten we wel wezen. Yoga is geen wondermiddel hoewel het soms wel zo gebracht wordt. Je schijnt er zelfs het Nirvana mee te kunnen bereiken. Laten we inzetten op deelname aan het EK. Kunnen we later altijd het doel bijstellen naar Europees Kampioen worden.

Ook als je voor het eerst de mat opgaat, is het zinvol niet al te hoge verwachtingen te hebben over hoe yoga bij kan dragen aan een meer ontspannen leven. Over het algemeen ben je de eerste paar keren heel druk bezig met begrijpen wat nou precies de bedoeling van de houding is. Een beetje Hollands stretchen noemde een deelnemer aan mijn les het ooit. Pas na een paar weken kreeg hij door dat het verder gaat dan dat.
Ja, de spieren worden op lengte gebracht in de meeste houdingen maar tegelijkertijd worden ze actief gebruikt waardoor ze sterker worden. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is ruimte maken in het lichaam. En als dat begint te ontstaan en de ademhaling rustig kan blijven, dan kunnen de diepere uitwerkingen van een asanaHouding de kans krijgen.

Als de focus niet meer ligt op de strakgespannen hamstrings in een voorover-buiging, kan de naar binnengaande werking van de houding tot uiting komen. Als je het hele lichaam weet te betrekken in een achterover-buiging, dus niet alleen maar teert op armkracht, kan dat een boost aan energie geven.
Dat kan een poosje duren, dat geeft niets. Accepteren waar je bent op dat moment is ook een wezenlijk onderdeel van het beoefenen van yoga. Een onderdeel dat buiten de mat ook goed van pas kan komen, mits er tijd is natuurlijk.

Dat heeft het Nederlands elftal niet meer echt. Ik zeg; Alleen Dirk kan ons nog redden!

Meer lezen?

IJSBAD
Doe eens gek, doe eens KantoorYoga Thuis
kop neer
Het lichaam weet het wel
Sta eens stil bij je skelet
Mijmeringen en ambities
Doe eens gek, doe eens Yin... Een uurtje intensief niks doen
De kunst van het zitten, deel 2
De eerste maandag van de maand
Dandasana, de kunst van het zitten