Blog: IJSBAD
Menu

KOP NEER met STOEL
#kantooryogathuis

Eigenlijk heet deze houding in de yinyoga ‘Butterfly.’

Nu heb ik dat altijd al een gekke naam voor deze yinyogahouding gevonden; Een vlinder is een sierlijk, licht en voorjaars-achtig wezen maar deze yogahouding heeft qua uitwerking een zwaarte en een grond in zich. Meer een najaars-achtig karater dus.
En dat is dan weer eigenlijk een gekke beweging om te maken op dit moment.
De lente vraagt om openen, naar buiten gaan. Inderdaad, het vrolijke, onzekere gefladder van een vlinder maar we moeten binnen blijven. Vooral niet teveel energie genereren. Want we kunnen er niets mee.

Behalve wellicht gefrustreerd en depressief geraken.

Dus om kalm en rustig met de situatie om te blijven gaan, een houding met een voorjaars-achtige naam maar met een najaars-naar-binnen-gaande uitwerking.

Ach, er zijn wel meer tegenstellingen gaande op het moment.

Op de dagen dat het nog mocht, fietste ik op weg naar de sportschool -die natuurlijk gesloten is voor de leden- voor het opnemen van een livestream langs meerdere coffeeshops.
Braaf in rijen met anderhalve meter ertussen stond de mens te wachten die een jointje draait voor de broodnodige kalmte.
Niks mis mee, ieder zijn eigen manier.
Maar toch…
Die rijen staan er nog steeds.
Echter, de sportschool mag sinds gisteren zelfs niet meer open voor ons, de instructeurs. Een livestream opnemen, zodat leden en ook niet leden fijn thuis een klein uurtje met ons mee kunnen doen, mag dáár niet meer plaatsvinden.

Terwijl dat thuis meedoen met een livestream juist houvast geeft, vanwege het vaste tijdstip, en goed is tegen de stress in dit eindeloze, uitzichtloze corona bestaan.
Terwijl dat thuis meedoen met een livestream, er juist voor zorgt dat een mens binnen blijft en niet met fiets en al in de trein stapt om in een andere stad lekker een stukje te gaan fietsen.
Terwijl dat thuis mee doen, je gezond houdt en bijdraagt aan je geluksgevoel want door bewegen komen allerlei beloningsstoffen vrij waardoor je de gehamsterde koekjes onaangebroken kunt laten.
Wat heet, je hoeft niet eens te hamsteren want angstige gevoelens over je toekomst ebben wat weg.
Terwijl dat thuis…

Ik kan eindeloos doorgaan waarom een mens mee zou moeten doen aan een livestream van mijn Sportschool maar de deur van de sportschool mag dus niet meer open.
De deur, die steevast op slot zat, en alleen open ging om de ene instructeur erin te laten en de andere eruit, zodat er nooit teveel mensen tegelijk binnen zouden zijn, moet definitief op slot blijven.
Het tape op de grond om te garanderen dat er -zo er twee instructeurs tegelijk les gaven- anderhalve meter tussen zat, kan weg.
Onze bijdrage aan het welzijn van de mens, want bewegen is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid (wijst menig onderzoek keer op keer weer uit), is op last van de gemeente vooralsnog de nek omgedraaid.

Maar we komen terug!

Tot die tijd; KOP NEER.

Kom wat op het uiteinde van je stoel zitten (pas op voor kieperen), plaats eventueel je voetzolen tegen elkaar (er mag ook wat ruimte tussen zitten), buig je bovenlichaam naar voren en laat je kop hangen.

Het voordeel van deze Kop Neer of Butterfly op een stoel is dat mensen die een gevoelige onderrug hebben of snel last van een SI-gewricht krijgen, over het algemeen pijnloos in deze houding kunnen verblijven omdat nu het bekken hoger rust dan de voeten.
Tevens kan het hoger zitten -voor wie een vooroverbuiging lastig is- deze asana toegankelijker maken.

Het kan een prettige manier zijn om een intensieve strekking langs je rug te laten ontstaan.

Deze houding kan bijdragen aan het kalmeren van de hersenen en zenuwen.

Meer lezen?

IJSBAD
Doe eens gek, doe eens KantoorYoga Thuis
Het lichaam weet het wel
Sta eens stil bij je skelet
Mijmeringen en ambities
Doe eens gek, doe eens Yin... Een uurtje intensief niks doen
De kunst van het zitten, deel 2
De eerste maandag van de maand
Dandasana, de kunst van het zitten
De kunst van het staan, deel 2